Produkten met een R

 

Home



Patronen



Meer Informatie



Wedstrijden



Gastenboek



Contact



 



Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 

 

 

 

 

Woordenboek R

 
 

     
       

 

Retro Plastic

Retro bij een product betekent dat het ontwerp of de toepassing aan het verleden doet denken. Een ander woord voor retro is: Vintage.
Retro plastic betekent dus niets meer dan plastic dat gemaakt is "naar het verleden".
Hier moeten we het volgende bij bedenken. Het gebruik van kunststoffen (plastic) in de huishouding, mode, kunst, speelgoed, gereedschappen en verpakking is inmiddels ruim 100 jaar oud.
Lang geleden werd plastic als een minderwaardige, goedkope namaakstof beschouwd. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit onze samenleving.
Daarom verdient plastic óók aandacht, als wij ons proberen te herinneren hoe het leven er "vroeger" moet hebben uitgezien.

Belangrijke kunststoffen van het eerste uur zijn: celluloid, bakeliet, eboniet, polyvinylchloride (pvc) en nylon. Retro plastic doet ons denken aan deze vroeger veel gebruikte en soms best wel primitieve plasticsoorten.
Met andere woorden: als een onderdeel van een sieraad een vorm, een kleur, stugheid of juist slapte heeft, die ons aan vroeger doet denken, dan kunnen we zeggen dat dat onderdeel "gemaakt" is van Retro plastic.
Voor de duidelijkheid: Retro plastic is geen merknaam en geen bestaande naam van een bepaalde plasticsoort. Retro plastic helpt ons bij het (stiekum) terugverlangen naar vervlogen tijden.

 

Ringslot.

ook wel parelstwister genoemt. Dit slot wordt gebruikt om meerdere strengen kraaltjes, of veters aan elkaar te haken. Deze strengen kunnen gedraaid worden. Het slot zorgt ervoor dat het geheel goed blijft zitten. Dit slot kan dus vaker gebruikt worden, je kunt zo aardig varieren.

 

Rocailles

Ze worden ook wel seedbeads genoemd. De rocailles zijn onderverdeeld in verschillende maten.
De maten 12/0, 11/0, 10/0 enz betekenen de buitendiameter van de kraal. Hoe lager het nummer, hoe groter de kraal. Het nummer betekent het aantal kraaltjes, dat NAAST elkaar liggend, in een inch past. Een inch is 25,4 mm. Er passen dus 12 kraaltjes van de maat 12/0 in een inch. In dit voorbeeld is de diameter van dit kraaltje dan 2,1 mm.
Let op: de kraaltjes worden niet
aan elkaar geregen gemeten, maar plat naast elkaar op tafel liggend, met de gaatjes naar boven gericht.

Rocailles van het merk Miyuki, Matsuno of TOHO komen uit Japan. Deze rocailles zijn heel mooi regelmatig van vorm, zijn perfect afgewerkt (dus geen scherpe kantjes) en zij hebben een echt constante kleur. Verder hebben ze meestal een groter gat dan Chinese kraaltjes. Je kunt dus meerdere keren makkelijker door je rocaille rijgen.
Het merk TOHO beschouwen wij als absolute topkwaliteit op rocaille-gebied.
Het Tsjechische merk Preciosa Ornela (Jablonex) levert prima rocailles tegen aantrekkelijke prijzen. Als enige Europese rocaillefabrikant weet zij behoorlijk stand te houden in het Japanse en Chinese geweld.

De Chinese rocailles zijn doorgaans minder gelijkmatig van vorm. Maar daardoor juist leuk om ze in een sieraad te verwerken, als ze niet zo goed op en naast elkaar hoeven te passen.

De Tsjechische rocailles zijn wat duurder dan de Chinese, maar wel goedkoper dan de Japanse.
De Tsjechische rocailles vallen vaak op door hun mooie vorm en ze zijn vaak van een bijzondere glassoort gemaakt.

Al die merken rocailles hebben helaas geen standaard afmetingen van het rijggat. De diameter van de opening meet je als volgt op. Probeer welke naald, speld of stukje metaaldraad nog nét door het rijggat van een stuk of tien rocailles past. Vervolgens meet je daarvan de dikte met een schuifmaat en je weet behoorlijk nauwkeurig de diameter van het rijggat. Je zal zien dat bij de verschillende merken en soorten die diameters uiteenlopen van 0,5 tot wel 0,9 mm.

Een rocaille (of een seedbead) kan veel verschillende vormen hebben:
* Round, dan is de kraal rond aan de buitenkant, als hij plat op tafel ligt.
* Delica, een afgerond staafje, heel regelmatig van vorm.
* Charlotte is een kraaltje dat aan één kant een plat vlakje heeft.
* Hex Cut is 6-hoekig geslepen. Hex is de afkorting van hexagonaal. Meestal is dit ook een delica-vorm.
* Triangel is een driehoekige kraal.
* Buggle is een kort staafje.
* Twisted is een gedraaid staafje.
* Dropbead of Magatama is een soort druppeltje. Het gaatje zit aan de bovenkant van de kraal. Het model is ook bekend als hanger.
* Cube is een vierkant kraaltje.
* Twin Seed Bead is een ovale rocaille met twee gaatjes.
* Super Duo Bead is een rocaille met twee gaatjes, maar aan weerskanten van ieder gat loopt de kraal een beetje puntig uit.

Gewicht per rocaille en Aantal rocailles per 10 gram

 

Twin Seed Beads (dubbel-rocaille) met twee rijggaatjes zijn een exclusief product van het Tsjechische merk Preciosa Ornela (Jablonex). De ovale vorm van de Twin seed beads heeft de afmetingen 2,5 x 5 mm en wordt zowel in gekleurd glas, als kristal geleverd. De twee rijggaatjes hebben een opening van 0,8 mm diameter.

Een kristal met twee gaatjes stelt je in staat om origineel, fraai en vlot te werken, want dit soort rocailles heeft nu eenmaal meer mogelijkheden. Met de nieuwe Twin seed beads kan je beter ruimtelijke vormen, originele ontwerpen, kantpatronen of kledingversiering maken.


Super Duo Beads zijn gemaakt in Tsjechië, het is een dubbele glaskraal. Het is bijna dezelfde kraal als de Twin Seed Bead, maar de vorm is iets hoekiger. De maten zijn iets groter dan de Twin Seed Beads en komen uit op 4 x 5,5 mm. De twee rijggaatjes hebben een opening van 0,7 mm diameter.

 

Rodium / Rhodium

Dit is een zeldzaam edelmetaal uit de familie van het platina. Het is zilver-wit van kleur, hoogglanzend, zeer hard, vlekvrij, zuurbestendig en duurzaam.
Door deze eigenschappen is rhodium zeer geschikt om er zilveren voorwerpen mee te bedekken. Dat proces heet galvaniseren.
"Rhodium-plated" zilver is uitstekend geschikt voor sieraden, want gewoon zilver heeft bepaalde nadelen, die door het laagje zuivere rhodium volledig worden weggenomen.
Zo zullen mensen met een gevoelige huid zonder enig bezwaar zilver met een laagje rhodium kunnen dragen.

De naam rhodium komt van het Griekse woord rhodon, dat "roos" betekent. In de oudheid was al bekend dat metaalzouten met daarin rhodium, rood van kleur waren.
Dit edelmetaal werd in 1803 door de Engelsman W.H. Wollaston ontdekt.

Rhodium wordt gewonnen uit rivierzand in het Oeralgebergte (Rusland) en in Amerika.
Het edelmetaal is zó zeldzaam dat in 2010 de gemiddelde prijs € 60.000 per kilo was. Dat is acht maal zo duur als goud.
Gelukkig wordt er voor het galvaniseren van een dun laagje rhodium uiterst weinig van gebruikt, zodat het nog betaalbaar blijft.

Rondbektang

Deze tang wordt ook wel rozenkranstang genoemd. Hij heeft twee gladde bekken, die een conische vorm hebben en die aan de punt behoorlijk smal worden.

Hoe harder het staal, hoe langer de handvatten, hoe gladder geslepen de bekken  en hoe smaller de twee puntjes, hoe duurder de tang is.

Een variant op de rondbektang heeft één ronde en één platte bek. Hiermee omzeil je het nadeel van een gewone rondbektang, omdat die makkelijk een deukje in het metaal maakt op de plek waar de buitenste bek aangrijpt.
Tevens heb je maar grip op het te bewerken metaal.

Deze tang is uitsluitend bedoeld voor het maken van mooie ronde oogjes aan niet- of kettelstiften of mooie, ronde vormen aan metaaldraad. Bijvoorbeeld voor het maken van een gekettelde ketting. Dit soort ketting lijkt veel op een klassieke rozenkrans, vandaar waarschijnlijk de naam rozenkranstang.

 

Rondelletjes

Rondelletjes zijn schijfvormige kralen waarbij aan de buitenrand een sierrandje zit van geslepen metaal of een rijtje kristalletjes. Deze rondelletjes worden vaak verwerkt in een mooi sieraad.

 

 

 

 

 

Woordenboek

A

B

C

D

E

F


G


H

I

J


K


L

M


N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Z

Slotje


Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2024