Produkten met een L

 

Home



Patronen



Meer Informatie



Wedstrijden



Gastenboek



Contact



 



Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 



Terug naar "Woordenboek".

 

 

 

Woordenboek L

 
 

     
       

 


Lampwork

Schitterende glaskralen, die direct om hun vorm, kleur en afwerking herkend kunnen worden als het zogenaamde lampwork. In het Nederlands heet deze techniek glasblazen.
De kunstenaar moet het mooiste en fijnste glas gebruiken om kralen te kunnen branden.
De lampworkkralen zijn stuk voor stuk op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt.
Daarna zijn ze met behulp van een onthardingsoven stabieler en sterker gemaakt. In de onthardingsoven wordt het glas verhit en daarna heel langzaam afgekoeld.
Tot slot wordt iedere kraal aan een strenge kwaliteitscontrole onderworpen.

 

Lariat

Een lariat is een ketting zonder sluitinkje.
Het is een heel lang snoer, helemaal recht. Je kunt het op allerlei manieren omdoen.
Een paar maal om je hals, of als sjaaltje.
Als heupketting of misschien zelfs als armband.

Voorbeeld: je rijgt ongeveer 2 meter kralen aan een gevlochten staaldraad (acculon). Werk de eindjes mooi af met knijpkraalverbergers.

 

 

Leerklem/Lintklem.


leerklem

 

 

Werk je lint, geknoopt materiaal, rijtje koorden of leren riempje mooi af met deze klem. Aan de binnenkant van de klem zitten tandjes die zich in de stof of het leer vastbijten. Je zet de klem definitief vast door hem voorzichtig met een platbektang dicht te drukken. Helemaal platpersen is niet nodig; de tandjes moeten het werk doen. Doe er wel een beetje lijm tussen voor een nóg sterkere afwerking.
Aan de zijkant van de klem zit een stevig oogje. Daaraan kan je een slotje, tussenstuk, kalotje, nietstift, ornament, hanger, horloge of ander onderdeel vastmaken.

 

 

 

 

Lijmsoorten

Om sieraden te maken zijn de volgende soorten lijm heel geschikt :

1. Sieradenlijm, strasslijm, hypo cement, E-6000.

2. Secondenlijm.

3. Twee-componentenlijm.

 

De lijmsoorten 1, 2 en 3 staan op volgorde van de gebruikskosten én op volgorde van de sterkte. Nummer 3 is het duurst in gebruik en levert het sterkste resultaat op.

Welke verschillen zijn er nog meer? Welke soort kan je het best gebruiken?

 

1. Sieradenlijm, strasslijm, hypo cement, E-6000 (vulmassa met oplosmiddel).

Deze lijm is A) een beetje stroperig, B) heeft vullende eigenschappen en C) wordt langzaam hard.

A) Stroperigheid is een voordeel, want een klein dotje lijm blijft gewoon zitten waar je hem aanbrengt.

B) Vullend vermogen maakt het verwerken makkelijk, want de onderdelen hoeven niet zo precies op elkaar aan te sluiten. Dat laatste is echter ook een nadeel: op plaatsen waar de lijm na het uitharden nog zichtbaar is, valt hij een beetje op door een matte tint.

C) Doordat de lijm langzaam hard wordt, heb je voldoende tijd om de hoeveelheid te corrigeren of een onderdeel te verschuiven.

Samengevat: goede lijm voor beginnende sieradenmakers; vooral als er binnen korte tijd niet veel onderdelen moeten worden gelijmd.

 

2. Secondenlijm (cyano-acrylaat).

Deze lijm is A) waterdun, B) heeft nauwelijks vullende eigenschappen en C) wordt snel hard.

A) De waterigheid heeft als nadeel dat de lijm al heel snel "wegloopt". Je moet dus met veel aandacht, uiterst weinig lijm, precies op de goede plek aanbrengen. Vandaar de dunne tuitjes en het advies om de punt van een naald of satéstokje te gebruiken. Bij goed op elkaar aansluitende oppervlakken is de waterigheid geen nadeel, want door de onderdelen even aan te drukken, wordt de lijm direct verdeeld.

Als je toch iets te veel lijm hebt aangebracht, is de kans groot dat er lijm naast de lijmspleet terecht komt en daar mat en grijs opdroogt.

B) Je moet het als een nadeel zien dat je veel aandacht moet besteden aan de controle of er voldoende raakvlak tussen de te lijmen onderdelen is. Met andere woorden: de onderdelen moeten behoorlijk nauwkeurig op elkaar aansluiten, zonder al te veel "lucht" er tussen.

C) Het snelle hard worden van deze lijm maakt het werken makkelijk. Maar dit is ook een nadeel: verschuiven van de onderdelen is niet goed meer mogelijk, dus je bent verplicht om het te lijmen onderdeel in één keer precies op zijn plaats te leggen.

Als alternatief is er een speciale versie van secondenlijm en dat is de "minutenlijm". Deze lijm is toch een beetje stroperig en heeft enige vullende eigenschappen, zodat het voor amateurs weer prettiger werkt. Het nadeel kan je al raden; het wordt langzamer hard dan waterige secondenlijm. Tevens is het iets minder sterk. Daarmee begint het op de eigenschappen van lijmsoort 1 te lijken, maar is het een stuk duurder.

Samengevat: alleen rustig en nauwkeurig werken met de waterige secondenlijm levert een goed resultaat op. De lijm is heel geschikt om er binnen korte tijd veel onderdelen mee te lijmen, maar dat is weer het tegenovergestelde van: rustig en nauwkeurig werken... Een lijm met gebruiksaanwijzing, dus.

 

3. Twee-componentenlijm (epoxyhars).

Deze lijm is A) stroperig, B) heeft vullende eigenschappen en C) wordt langzaam hard.

A) Stroperigheid is een voordeel, want een klein dotje lijm blijft gewoon zitten waar je hem aanbrengt.

B) Vullend vermogen maakt het verwerken makkelijk, want de onderdelen hoeven niet zo precies op elkaar aan te sluiten. Op plaatsen waar de lijm na het uitharden nog zichtbaar is, valt hij nauwelijks op doordat hij glanzend, kleurloos en behoorlijk transparant wordt.

C) Een voordeel is dat het vele minuten duurt voordat de lijm hard begint te worden. Intussentijd kan je nog allerlei corrigerende acties ondernemen. Maar als je veel onderdelen aan elkaar moet lijmen, is dat weer een nadeel.

Het grote verschil met lijmsoort 1 is dat de uiteindelijke sterkte vele malen groter is.

Een duidelijk nadeel van deze lijm is dat je op een stukje karton twee kloddertjes moet aanbrengen en die goed door elkaar moet roeren. Het is dus iets tijdrovender dan de twee andere soorten en je maakt makkelijk te veel (of te weinig!) lijm aan.
Een duidelijk voordeel van deze lijm is de zéér lange houdbaarheid.
Samengevat: een oersterke lijm, waarme je rustig en nauwkeurig moet werken.

 

Belangrijk. Voor alle lijmsoorten geldt: de lijmdamp nooit inademen. Dat kan alleen door in een geventileerde ruimte te werken. Dus vlak voor een open raam, vlak bij een ventilator (afzuigkap!) of zet de deur open, zodat het een beetje tocht. Onthou dat een beetje tocht niet slecht is voor jouw gezondheid, maar lijmdampen zijn dat wél.

Voor alle lijmsoorten geldt ook nog dat je het produkt niet op je huid mag morsen. Een goede gewoonte is om een rol w.c.-papier of keukenpapier te gebruiken om direct overtollige restjes weg te vegen én weg te gooien. Nóóit een doekje, want je hebt de neiging om die achterelkaar op steeds een ander plekje te gebruiken en daarmee smeer je ongemerkt toch je sieraad én je huid vol met lijm.

 

Lucite

Deze oersterke kunststof wordt heel vaak als vervanger van glas gebruikt. Het is :
---  net zo helder
---  net zo sterk
---  minder krasbestendig
---  minder zwaar
---  beter te lijmen
---  minder breekbaar
---  makkelijker te kleuren
---  beter te bewerken.

Gelet op deze eigenschappen is deze kunststof zeer geschikt voor het maken van sieraden. Het smeltpunt ligt op 160 graden Celcius.

De chemische naam is methyl methacrylaat. Beter bekend als acrylaat.
Deze kunststof is in 1928 uitgevonden en wordt o.a. onder de volgende merknamen geproduceerd:  Plexiglas, Perspex en Lucite.

 

 


 

 

 

Woordenboek

A

B

C

D

E

F


G


H

I

J


K


L

M


N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Z

Slotje


Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2024