Vissenleer wordt gemaakt van de onderhuid van een vis. De opperhuid met schubben is er dan al af. Wat overblijft is een verrassend soepel en sterk product, dat vergelijkbaar is met het allerfijnste, natuurlijke suede. Opvallend zijn de zichtbare en voelbare kuiltjes, op de plaatsen waar de aanhechting van de schubben heeft gezeten.
Vissenleer is een milieuvriendelijk natuurproduct en het kan makkelijk de vergelijking doorstaan met diverse zeer exotische leersoorten, bijvoorbeeld van slang of krokodil. Met dit verschil dat het vissenleer dat wij verkopen niet afkomstig is van een bedreigde diersoort. Het transport, de bewerking en de handel in vissenleer is niet verboden.
Opmerkelijk is dat vissenleer eigenlijk een bij-product (afval) is. Immers van veel vissoorten worden alleen de mooie, gefileerde stukjes vlees gegeten en de huid en de kop met graten worden weggegooid.
Wij betrekken ons vissenleer rechtstreeks van een Indonesisch visverwerkingsbedrijf. Zij verwerken hoofdzakelijk tilapia. Het hele productieproces neemt 35 dagen in beslag. Het begint met ontvetten, kleuren, scheiden van schubbenhuid en onderhuid (suede), looien en tot slot het drogen. Het spreekt voor zich dat er in dit bedrijf van jarenlange ervaring en ambachtelijk vakmanschap sprake is.
Over de sterkte van vissenleer kan vermeld worden dat het duidelijk grotere trekkrachten kan weerstaan dan bijvoorbeeld koeienleer. Vissenleer van tilapia kan enigszins uitgerekt worden en is daarbij verrassend soepel.
Het is dan ook geschikt om in zeer veel eindproducten verwerkt te worden. Denk hierbij aan een tasje, portemonnee, riem, boekomslag, schoenen, veter, kleding (-applicatie), kunstwerk of sieraad (als armband, halsband, haarband, als ondergrond voor kralen borduren, als omhulling voor een metalen cuff, als basis voor een cabochon of gewoon als een strikje).
Het laat zich makkelijk bewerken met een schaar, hobbymes, lijm, verf (watervaste viltstift) of naald en draad. De randen rafelen niet.