2 componentenlijm

 



Webwinkel Kralenzooi is al jaren de GROOTSTE leverancier van sieraadonderdelen voor de hobbymarkt.
Webwinkel Kralenzooi is de hoofd-sponsor van informatie-website "HoeMaaktUHet".

 

Naar Informatie lijmsoorten



TITELPAGINA van: 2 Componentenlijm


Lijm-3



Deze lijm is A) stroperig, B) heeft vullende eigenschappen en C) wordt langzaam hard.

A) Stroperigheid is een voordeel, want een klein dotje lijm blijft gewoon zitten waar je hem aanbrengt.

B) Vullend vermogen maakt het verwerken makkelijk, want de onderdelen hoeven niet zo precies op elkaar aan te sluiten. Op plaatsen waar de lijm na het uitharden nog zichtbaar is, valt hij nauwelijks op doordat hij glanzend, kleurloos en behoorlijk transparant wordt.

C) Een voordeel is dat het vele minuten duurt voordat de lijm hard begint te worden. Intussentijd kan je nog allerlei corrigerende acties ondernemen. Maar als je veel onderdelen aan elkaar moet lijmen, is dat weer een nadeel.

Het grote verschil met lijmsoort 1 is dat de uiteindelijke sterkte vele malen groter is.

Een duidelijk nadeel van deze lijm is dat je op een stukje karton twee kloddertjes moet aanbrengen en die goed door elkaar moet roeren. Het is dus iets tijdrovender dan de twee andere soorten en je maakt makkelijk te veel (of te weinig!) lijm aan.

Samengevat: een oersterke lijm, waarme je rustig en nauwkeurig moet werken. 

Belangrijk.  Voor twee-componentenlijm geldt ook nog dat je het produkt niet op je huid mag morsen. Een goede gewoonte is om altijd een rol w.c.-papier of keukenpapier te gebruiken om overtollige restjes weg te vegen.

 

**********************************************************

 

Hoe gebruik je “Devcon.home” twee-componenten lijm uit 2 tubes?

 

Voorbereiding

Vóórdat je begint is het echt verstandig om voor een grote, oude doek, een plaat karton of dikke krant als ondergrond te zorgen.
Schroef van één tube de dop los, draai deze dop om en prik met een draaiende beweging het afsluitvelletje door, dat de nieuwe tube afsluit. Hou daarbij de tube vlak onder zijn hals (bij het smalle zwarte bandje) vast. Richt het tuitje niet op jezelf of op iemand anders. Probeer zo weinig mogelijk in de tube te knijpen; daarmee voorkom je dat er direct al een klodder naar buiten spuit, op het moment dat het afsluitvelletje open scheurt.
Slimme hobbyisten, die van plan zijn om altijd kleine beetjes lijm tegelijk aan te maken, maken met een priem, een naald of een micro-schroevendraaier een klein gaatje in het midden van het afsluitvelletje. Schroef daarna de dop direct weer dicht, op zijn eigen tube. 
Daarna doe je hetzelfde met de andere tube.
Het is verstandig om tijdens het verdere gebruik van de tubes altijd maar één dop tegelijk los te draaien. Zo voorkom je dat je per ongeluk de doppen verwisselt.

 

Lijm maken en lijm gebruiken

Je begint door de eerste tube met zijn tuitje naar beneden te houden, vlak boven een stukje karton of plastic, en een kloddertje lijm naar buiten te drukken. Daarna direct de dop er weer op.
Doe dit zelfde met de tweede tube. Let erop dat je de kloddertjes vlak NAAST elkaar neerlegt. Alleen zó kan je beoordelen of ze (ongeveer) even groot zijn. En alleen zó voorkom je dat je per ongeluk met het tuitje van de tweede tube het kloddertje van de eerste tube aanraakt.
Grote klodders lijm ongeveer 20 seconden door elkaar roeren met een stokje, schroevendraaier of spateltje. Kleine kloddertjes roeren met een lucifer en mini-kloddertjes roeren met een speld of tandenstoker.
Uiteraard gebruik je het roergereedschap ook om de lijm aan te brengen.
Leg je roergereedschap direct weer terug IN je voorraadje lijm op het kartonnetje.

Je hebt nu een paar minuten (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) om de lijm aan te brengen. Hoe warmer de omgeving, hoe sneller het afbind-proces verloopt. 
Zolang de lijm nog niet afgebonden is, moet je proberen om de onderdelen niet meer te laten bewegen. 
Meestal lukt dat door de onderdelen gewoon rustig te laten liggen. Maar soms moet je een paar minuten doodstil zitten en maar vasthouden... 
Of een wasknijper, elastiekje of stukje (metaal-)draad gebruiken. Sommige voorwerpen zijn ook geschikt om er iets zwaars op te leggen.
Door na enkele minuten met je roergereedschap uit te proberen of er nog geroerd kan worden in je voorraadje lijm op het kartonnetje, kom je er achter of de lijm al taai/stevig begint te worden. Vanaf dat moment kan je de lijm niet meer gebruiken om er nieuwe onderdelen mee te lijmen.
Je mag nu de lijmverbinding inspecteren, ZONDER de onderdelen te belasten (vergeet niet dat deze lijm pas na enkele uren echt op zijn sterkst is). Je hebt nu nog ongeveer een minuut de tijd om lijm te verwijderen, die bijvoorbeeld tussen de onderdelen tevoorschijn gekomen is. 
Doe dat met een nat gemaakt scherp mesje. Snij kleine partjes weg. Gebruik het mesje ook om de lijm eventueel glad te strijken of aan te drukken. 

 

Voor het verharden van deze lijmsoort is warmte nodig. Dus op de verwarming of met een föhn gaat het afbinden/uitharden duidelijk sneller. Wil je rustig de tijd hebben om nog correcties aan te brengen, ga dan in een koele ruimte zitten of leg de tubes én je sieraad een halfuur van te voren in de koelkast.
Om de tubes jarenlang te kunnen gebruiken moet je ze niet op een warme plek opbergen.

Twee-componenten lijm heeft een zeer groot kleefvermogen aan bijna alle bekende stoffen. Bij gepolijst metaal, emaille of glas is het kleefvermogen iets minder. Dat zijn stoffen met een spiegelend, glad oppervlak. Je kan het kleefvermogen daar vergroten door het oppervlak met een vijl of schuurpapier ruw (niet meer spiegelend) te maken. Daarna met alcohol, wasbenzine of spiritus schoonmaken / ontvetten.
Ontvetten is altijd nuttig als je een plekje gaat lijmen dat je daarvoor met je vingers hebt aangeraakt. Na het ontvetten dus niet meer aanraken; of je trekt nauwsluitende handschoenen aan (plastic, rubber of textiel, geen leer of suede).
Twee-componenten lijm is niet geschikt om er Teflon (anti-aanbaklaag), siliconenrubber, polyethyleen (velletjes, die knisperen als je ze verkreukelt) of polystyreen (draagtasjes, boterhamzakjes) mee te lijmen.

Twee-componenten lijm is doorgaans ideaal te gebruiken als giethars of om ergens een dikke laag "glazuur" op aan te brengen. Met talk of (poeder-)pigment kan je de lijm TIJDENS het mengen kleuren. Ook het poeder van pastelkrijt werkt ideaal. Neem een pastelkrijtje en schraap met een scherp mesje of beweeg het krijtje over fijn schuurpapier.

LET OP.  De bedoeling is dat je de afsluitdopjes NOOIT verwisselt. Verder is het belangrijk dat je de tuitjes van beide tubes zorgvuldig schoonhoudt. Gebruik altijd aparte papieren zakdoekjes, stukken w.c.-papier of papieren servetjes voor de beide tuitjes. Géén doekje gebruiken, omdat je de neiging hebt om deze vaker te gebruiken en daardoor op den duur je sieraad én je handen toch onder de lijm komen te zitten. Als er slechts een paar moleculen van de verharder bij de basislijm komen, begint het verhardingsproces op gang te komen en kan je na een maand de tubes wegbrengen naar het inzamelpunt voor chemisch afval…

 

Waarschuwing

Dit product is gevaarlijk, want het bevat epoxyhars en verharder (Dimethyl-aminomethyl Phenol Polymercaptan).
Vermijd contact met lichaamsdelen. Dampen niet inademen. Zorg voor goede ventilatie. 
Dit product kan irriterend werken. Bij huidcontact: direct met water en zeep wassen. Bij oogcontact: direct 15 minuten met water spoelen en medische hulp inroepen. Bij inslikken niet (laten) braken en medische hulp inroepen.
Buiten bereik van kinderen houden.
Ongemengde resten epoxyhars en/of verharder altijd inleveren bij het chemisch afval.

 

DEZE GEBRUIKSAANWIJZING WERD JE DOOR KRALENZOOI AANGEBODEN. HIJ IS MET DE GROOTSTE ZORG SAMENGESTELD DOOR EEN  ERVAREN SIERADENMAKER EN IN DE PRAKTIJK GECONTROLEERD.

 


Klik op de foto om naar de juiste pagina van Webwinkel Kralenzooi.nl te gaan voor dit produkt.

 

Materialen kan je kopen bij: webwinkel Kralenzooi






Wil je hieronder een bericht schrijven, een vraag stellen of reageren?

Bericht

 

© Hoe Maakt U Het. 2024